Ved å støtte seg til evolusjonsteorien har vitenskapen funnet svaret på det evinnelige filosofiske spørsmålet om høna eller egget: det var egget som kom først.

Det er ingen vitenskapelig forankrede teorier som kan understøtte mitt valg av tittel til Bare du som passer på. Jeg vet likevel at det var en av to årsaker til valget, jeg er bare ikke sikker på hvilken som kom først og førte til den andre, om det var høna eller egget.

En skrivedag langt ut i manusprosessen stod det imidlertid helt klart for meg at tittelen måtte bli Bare du som passer på. Det ene svaret på hvorfor dette måtte bli tittelen var fordi den korte setningen ble en viktig del av plotet, så mye kan sies uten å røpe for mye. Men setningen kunne vært formulert på mange måter. Hvorfor ble den til Bare du som passer på?

Et mulig svar på det ligger nok i en plateutgivelse fra 1980. Bergensbandet (jeg velger den betegnelsen, selv om ingen av medlemmene er Bergensere) The Aller Værste! ga da ut debutalbumet Materialtretthet. Som attenåring gjorde det inntrykk, og fremdeles legges den på platespilleren med jevne mellomrom.

Så har du fått deg en venn som står, like inn i hjernen din, vidundermedisin            

 

                                 

Ikke bare var tittelen en kommentar til tragedien som fant sted med Aleksander Kielland-plattformen i Nordsjøen noen måneder før utgivelsen. Hele det hardtslående musikalske uttrykket, det (ofte) kryptiske tekstuniverset, det ikoniske platecoveret basert på Brynhilds saltpastiller, hele pakken tiltalte meg. Da var det bare helt naturlig at jeg som godt voksen, som trolig eneste (?) i Norge, tatoverte coveret av Materialtretthet på underarmen.

Plasseringen på kroppen var mer eller mindre tilfeldig. Resultatet ble uansett at jeg ser på tatoveringen hver gang jeg skriver.  Når låten Bare du som passer på i tillegg er en av mine absolutte favoritter på albumet, har jeg stilt meg spørsmålet: Ble boktittelen Bare du som passer på et resultat av tatoveringen, albumet og musikken, eller fordi den var viktig for plotet?  Høna eller egget? Svaret er nok begge deler. Den musikalske godbiten Bare du som passer på finner du på nyutgivelsen i vinyl av Materialtretthet. Jeg anbefaler! Eller du kan høre Jon Solbergs nydelige versjon av Bare du som passer på og se videoen jeg har laget her

 

 

Jeg anbefaler! Min kriminalroman Bare du som passer på kommer i handel 5. mai.  Jeg anbefaler den også;-)